Sevärdeheter på Hawaii

Big Island är den yngsta och största av Hawaii öarna och en av vulkanerna är fortfarande aktiv på ön. Vi åker en dag på utflykt till vulkanen och får uppleva denna kraftplats, där Gudinnan Pele är aktiv.

Vulkanen Kilauea

På syd östra delen av big Island ligger vulkanen Kilauea, som fortfarande “lever”. Det är en stark känsla att se färgen från glöden och röken från jordens inre i kvällens mörker.

VulkanGlöd

Pele

Ka wahine ʻai honua – den jordätande kvinnan. Så kallas vulkangudinnan Pele i den hawaiianska mytologin.

Pele

Vattenfall

18 km norr om Hilo på Big islands nord östra sida ligger vattenfallet Akaka falls, I en vacker tropisk omgivning (Akaka falls state park). Det var en upplevelse att stå nära ett 129 meter högt vattenfall.

 

Space center

Högt upp på Mauna Kea ligger space center och en väderstation.

 

Sydspetsen

Ungefär en halv timmes bilfärd söderut går det att besöka big Islands sydligaste spets.

Fakta rutan: Kīlauea är en 1 247 m ö.h. hög aktiv sköldvulkan på Hawaiiöarna, och är en av de fem sköldvulkanerna som tillsammans bildar ön Hawaii. På hawaiiska betyder ordet kīlauea “spy” eller “stort spridande”, på grund av vulkanens ofta förekommande utbrott . Höjd 1247 m. Senaste utbrottet 3 januari 1983.

Pele

Enligt traditionen levde hon inne i vulkanen Kilauea på Hawaii. Genom att skicka ut lava fick hon ön att växa ut i havet.

Vid sidan om vulkanbestyren är Pele också känd för sin styrka, passion, avundsjuka och impulsivitet. Hon har även benämnts som kärlekens gudinna.

Inom geologin har två magmatiska bergarter fått namn av gudinnan: Peles hår och Peles tårar. Lättflytande magma som snabbt avkyls bildar Peles hår, tunna trådar av basaltiskt glas. Källa: Wikipedia.

 

Fakta ruta: Mauna Kea (“vitt berg” eller “Vita berget”) är en inaktiv vulkan och det högsta berget på Hawaii, 4 207 meter över havsytan.

Mätt från bergets fot (på havsbotten) till toppen är Mauna Kea 10 203 meter högt. Enligt detta sätt att mäta är berget världens högsta, högre än Mount Everest som har sin topp 8 848 meter över havsytan.

Mauna Keas topp är även platsen för en mängd astronomiska observatorier. Detta tack vare att toppen ligger över 40 % av jordens atmosfär och har

90 % lägre luftfuktighet än vid havsnivå vilket ger ypperliga möjligheter till klara bilder av universum. Lägg till detta att närområdet är sparsamt bebott och genererar få ljusföroreningar som kan störa observationerna.

Det finns även vissa begränsade möjligheter att åka skidor på Mauna Kea, det saknas dock liftar och annan service för detta.

 

Fakta rutan: Ka Lae (Hawaiian: spetsen), även känt som sydspetsen, är den sydligaste spetsen på Big Island Hawaii. Ka Lae är registrerad som National Historic Landmark under namnet South Point Complex. Området är också känt för dess starka ocean strömmar och vindar.

 

 

 

Comments are closed